sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Conferinţa Naţională a Mediatorilor.....Elena Bustea

Elena Bustea: Medierea reprezintă soluţionarea alternativă a disputelor

În cadrul evenimentului, Elena Bustea, preşedintele Comitetului Naţional al Uniunii Internaţionale a Avocaţilor pentru România, a vorbit despre importanţa profesiei de mediator şi despre implicaţiile importante pe care medierea le are pentru societate.
"Forumul Mondial al Centrelor de Mediere UIA a fost creat în 2001, de către Comisia pentru Mediere din cadrul UIA. El reuneşte cele mai importante centre de mediere comercială şi de soluţionare alternativă a disputelor din întreaga lume (Alternative Dispute Resolution - ADR) şi oferă
participanţilor posibilitatea de a face un schimb de opinii asupra evoluţiei ADR-ului şi asupra celor mai bune practici", a declarat, în cadrul prezentării, Elena Bustea, care este, totodată, şi preşedintele Centrului Avocaţilor Mediatori.

Evoluţia medierii la nivel internaţional

Totodată, preşedintele Comitetului Naţional al Uniunii Internaţionale a Avocaţilor pentru România, Elena Bustea, a vorbit despre Congresul Internaţional de Drept, organizat de Baroul din Ankara, în cadrul căruia s-a discutat despre evoluţia medierii la nivel internaţional.
"Mă voi opri mai mult asupra acestui eveniment, care s-a remarcat prin includerea unei game largi de subiecte, inclusiv referitoare la nivelul de cunoştinţe şi experienţa cerută mediatorilor. Au fost discuţii cu privire la procesul utilizat şi complicaţiile medierii cu mai multe părţi, precum şi modalitatea în care poate fi folosită psihologia pentru a stimula creativitatea mediatorilor", a declarat Elena Bustea.
În plus, ţinând seama de evoluţia medierii, preşedintele Comitetului Naţional al Uniunii Internaţionale a Avocaţilor pentru România a subliniat că "forumul a oferit posibilitatea de a explora problema modului în care Directiva Europeană este pusă în aplicare într-o varietate de jurisdicţii, precum şi costurile de mediere; mai mulţi speakeri s-au ocupat de cele mai recente iniţiative privind medierea corporativă, care acoperă o varietate de subiecte. Speakerii Forumului au fost specialişti în mediere şi ADR din Franţa, Elveţia, Belgia, Olanda, Germania, Italia, Grecia, Portugalia, Marea Britanie, China, Croaţia, Serbia şi din ţara gazdă".

Conferinţa despre mediere de la Galaţi

Conferinţa despre mediere de la Galaţi s-a desfăşurat astăzi 26.11.2010 într-o zi cu o semnificaţie deosebită: a intrat in vigoare Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea soluţionarii proceselor (“Legea micii reforme”). Pentru succesul acestei legi de mare importanţă, medierea trebuie implementată cât mai repede şi cât mai profund, iar evenimentul de la Galaţi a fost menit să deschidă un astfel de drum punându-i alături pe “actorii” de bază ai acestei reforme: judecători, procurori, poliţişti, mediatori, avocaţi, beneficiari ai medierii.     Organizatorii mulţumesc în primul rând invitaţilor de marcă ce au onorat şi animat această întâlnire de lucru care a avut ca scop stabilirea măsurilor de implementare a legislaţiei privind medierea  din Legea nr. 202/2010 privind accelerarea proceselor şi noilor coduri, relaţionarea între
asociaţii şi organele judiciare, între asociaţii, între mediatori, promovarea medierii: dna judecător Denis-Gabriela Ghervase, preşedintele judecătoriei Craiova, dl. Mugur Mitroi membru al Consiliului de mediere, fomator, evaluator, examinator, magistraţii Meleacă Florin, Rodica Arhip, Lenghel Gabriela, Chivu Cleopatra, Hagiu Nicoleta, poliţiştii Hahui Petrică DPTF, Giscă Cristian director Poliţia Comunitară. De asemenea, mulţumim pentru interesul manifestat  şi punctele de vedere exprimate de  reprezentanţii  IMM Filimon Marian vicepreşedinte naţional al CNIPMMR şi Rugină Nelu de la Oficiul de plăţi pentru IMM, DGJFP, Federaţiei Sindicatelor Solidaritatea,  dar şi pentru prezenţa celor DJMFPS, DJSănătate Publică, Administraţia locală.

Uniformizarea procedurilor prin dezbateri, schimburi de experienţă, de modele de acte, îmbunătăţirea colaborării regionale şi apoi la nivel naţional, solicitarea încheierii de către Consiliul de mediere a unor Acorduri sau protocoale de colaborare cu instituţiile publice centrale - MJLC, MP, MAI, CSM, UNNP, UNBR, ANPC, ANAF, MMFPS , care să stabilească măsuri concrete de implementare a legii au fost subiectele de discuţii la care aactivi presedinţii sau reprezentanţii unor asociaţii ale mediatorilor in judeţele învecinate, care au răspuns invitaţiei noastre: dl. Mocanu Iulian şi dl Damian Costică – Focşani, Găman Cătălin – Oneşti, Dediu Nicolae – Adjud, Cristea Mihaela -Tulcea, Manea Daniela – Constanţa, Chelaru Romeu şi Coste Ştefan -Iaşi, Mugur Mitroi- ACM Buzău, precum şi conducerile celorlalte 3 asociaţii din Galaţi. În total au fost 73 mediatori (vreo 50 autorizaţi) şi alte 15 persoane din profesii juridice sau economice interesate de mediere şi coolaborarea cu  mediatorii, de ce nu şi viitori mediatori. La manifestarea au fost prezenţi pentru deschidere şi preluarea de intervenţii echipe din mass-media, respectiv VOX TV GL-BR, EXPRESS TV GL-BR - graţie colegului Dorin Meran, Radio ProFM, ziare.  De alfel, colegul nostru a realizat 20 emisiuni de câte o ora despre mediere în acest an la cele 2 posturi TV, la care a avut invitaţi colegi mediatori, magistraţi, avocaţi, poliţişti, politicieni, cetăţeni, iar în dimineaţa conferinţei a fost el invitat, apoi a realizat un interviu cu deputatul Bogdan Ciucă, unul din susţinătorii medierii şi unor amendamente privind medierea la comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Mulţumiri şi felicitări!
În continuarea demersurilor Asociaţiei Mediatorilor Galaţi pentru un dialog util şi cât mai larg la conferinţa naţională de săptămâna trecută, în urma conferinţei regionale de astăzi, urmează să selecţionăm şi să centralizăm propunerile, punctele de vedere şi solicitările mediatorilor şi asociaţiilor către Consiliul de mediere, instanţele, parchetele şi poliţia din judeţul Galaţi, precum şi alte autorităţi publice.
Până în data de 04.12.2010 se va finaliza lista cu mediatorii autorizaţi disponibili pentru a face informarea publică obligatorie şi gratuită a justiţiabililor în Palatul de justiţie gălăţean, conducerea instanţelor va căuta să găsească un loc de informare, se va stabili producerea şi ataşarea unor flayere – fluturaţi mărime A5 de ataşat la citaţii, modul de completare a proceselor verbale se informare de către mediatori, o planificare minimală a unui serviciu de informare zilnic, o mai bună vizibilitate a Tabloului mediatorilor, menţiunea din citaţie privind posibilitatea de soluţionare a litigiului prin mediere, pregătirea unei interpelări a CSM pentru practică unitară la încasarea şi restituirea taxei de timbru, discutarea în şedinţele de pregătire ale magistraţilor privind aplicarea noilor legi a problemelor legate de mediere. S-a remarcat şi deschiderea redusă a poliţiei pentru recomandare şi îndrumarea către mediere în ciuda promovării făcute în MAI de către subsemnatul, lipsa unor statistici cu cazurile mediate pe domenii, unitatea fragilă şi colaborarea redusă între asociaţii, dificultatea dialogului organelor judiciare cu toţi mediatorii sau mai multe asociaţii în acelaşi judeţ, necesitatea stabilirii unor măsuri concrete de implementare de către Consiliul de mediere.
În acelaşi timp, participanţii la conferinţă fac un apel la solidaritate, colaborare, sprijin şi informare reciprocă între asociaţiile profesionale din regiune şi din restul ţării, pentru că reuşita micii reforme în justiţie prin mediere, dezvoltarea medierii şi întărirea corpului profesional depinde numai de mediatori şi asociaţiile în care activează. Pentru aprecierea reuşitei şi utilităţii conferinţei de la Galaţi, vom informa după ce tragem concluziile şi adunăm impresiile participanţilor, cărora le mulţumim încă o dată pentru interesul tradus de participarea numeroasă şi dezbaterile interesante avute, în ciuda distanţelor parcurse, eforturilor financiare şi altor dificultăţi.
Consemnăm şi faptul că, în sfârşit, după postarea articolului nostru precedent în care criticam nepublicarea anunţului privind evenimentul pe site-ul Consiliului de mediere până ieri, anunţul a apărut târziu în noapte, dar faptul este consumat, depăşit  şi nu trebuia să se întâmple aşa. Trecem încă o bilă neagră în contul celor responsabili şi ştergem cu buretele atitudinea nejustificată a CM.
Mediator Asofronie Constantin